Tăblița ”Știe tot” by Ioana Mosneag

June 24, 2019

Tăblița ”Știe tot” by Ioana Mosneag

Învățarea logică și la timpul potrivit a tuturor conceptelor necesare în dezvoltarea copiilor, au fost prioritatea mea. Nu m-am îngrijorat dacă ai mei copii nu au știut să îmi repete papagalicește anumite lucruri  – cel mai important din punctul meu de vedere este înțelegerea acestora.

Număratul fără înțelegerea conceptului de cantitate rămâne doar o exersare a memoriei și a vorbirii, utilă și aceasta pentru cine o consideră astfel.

Pentru a învăța cantitatea, m-am folosit de asocieri între cifră și obiecte desenate în dreptul ei care să îi ajute, verificând apoi prin explicații și întrebări concrete în activitățile zilnice. Am constatat cu plăcere că băiatul pare a avea ceva înclinații spre matematică și înțelege noțiuni de adunare și scădere.

Mai greu ne este cu zilele, lunile și plasarea în timp a evenimentelor, dar facem progrese de când am cumpărat tăblița de activități. Chiar dacă știm să repetăm zilele săptămânii, tot mai avem întrebări de felul: câte zile mai mergem la grădiniță? Cu tăblița în față îi spun: astăzi este miercuri. A câta zi din săptămână este? Dacă sâmbătă și duminică sunt zile libere, câte zile mai sunt până avem liber? Apoi pentru înțelegerea datei, îi invit să mute cursorul în fiecare zi și astfel înțeleg scurgerea timpului.


Cu ceasul e mai complicat, dar facem și acolo progrese fiindcă pe tăbliță avem exemplificat prin desene direcția în care merg acele de ceasornic, avem scrise minutele (și 5 minute, și 10 minute…), și începe să înțeleagă de ce ora 1 este 13 în timpul zilei 🙂 Le avem notate și pe acestea. 

Dimineața la trezire, Ecaterina dă fuga la geam și îmi spune că este dimineață, iar eu o întreb:

Este soare?

 Nu!

Păi haide să găsim atunci pe tăbliță cum este vremea.

Ce acoperă soarele?

 Norii.

 Și atunci cum este afară?

 Innorat!

Asta înseamnă că nu pot purta rochița cu pisica?(Preferata ei, azi iarnă abia o convingeam că este cu mânecă scurtă, subțire și este obligatoriu să poarte măcar ceva pe sub ea dacă tot o vrea!)

Ca să ținem mai bine minte lunile anului, am găsit câte un sărbătorit în fiecare lună: Ecaterina născută în ianuarie, eu născută în februarie, Cătălin în martie etc.

Asta a declanșat un nou val de nemulțumire și incertitudine! Cum adică Ecaterina este prima? Ea este mai mică! Ok, păi haide să vedem atunci cum stă treaba cu anii!

Răbdare, răbdare… copiii au nevoie de multe joculețe și explicații, noroc cu minunata tăbliță căreia i-am oferit un loc de cinste la noi în cameră și pe care modificăm zilnic data, ziua și vremea. Când ajungem la 31, modificăm și luna!

Lunile anului sunt desenate aici cu culori distincte pentru fiecare anotimp – intuitiv și bine aleasă cromatica! Noi știm că primăvara natura revine la viață, așa că avem desenate cu verde lunile de primăvara. Vara este cald, fierbinte chiar – avem lunile de vară pe fond roșu. Toamna este cam răcoare – avem lunile de toamnă scrise pe fond albastru, iar iarna fiind și mai frig, avem lunile pe fundal albastru închis!

Evident vă puteți aștepta la întrebări de genul acesta: Mamă, dacă este martie deja, de ce nu este iarbă? Sau de ce la bunica la munte este zăpadă și totuși este primăvară?

Vă recomand cu drag tăblița cu activități!  Este din lemn, are un colorit atractiv, are o dimensiune potrivită și pentru noi a fost cea mai bună alegere! Celelalte variante existente pe piață conțin piese mici care se pot rătăci cu ușurință.

 


Liquid error (sections/article-template line 316): Could not find asset snippets/spurit_dmr_collection_template_snippet.liquid

Abonare